• A A A

Întrebări frecvente

Obţineţi răspunsuri la întrebările dvs. despre leucemia mieloidă cronică

Aceste întrebări frecvente vă vor oferi informaţii concise despre unele din cel mai frecvent întâlnite chestiuni referitoare la boală şi tratamentul acesteia şi vă vor ghida în scopul înţelegerii acestei problematici.

Selectati subiectul

 • 1. Cum pot să ştiu dacă tratamentul meu funcţionează?

  Tratarea

  LMC este o acţiune complexă iar efectuarea continuă de teste pentru leucemia mieloidă cronică (

  Vezi Leucemie mieloidă cronică.

  LMC
  ) este cea mai bună metodă pentru a evalua cât de bine funcţionează un tratament.

 • 2. Ce se întâmplă dacă rezultatele testelor mele de rutină nu coincid cu cele prevăzute de ghidurile ELN (European Leukemia Net) pentru diferite momente ale evaluării?

  Nu uitaţi că tratamentul funcţionează în mod diferit la fiecare persoană cu

  LMC. Există mulţi factori care pot influenţa eficacitatea tratamentului. Dacă testele arată că tratamentul dvs. nu funcţionează sau a încetat să mai funcţioneze, este posibil să aveţi

  Vezi Rezistenţă la tratament.

  rezistenţă
  la tratament. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dvs. va dori, cel mai probabil, să vă facă teste suplimentare şi ar putea decide să vă schimbe tratamentul.

 • 3. Ce înseamnă remisiunea?

  Remisiunea este situaţia în care boala este controlată prin tratament, iar numărul de celule sepcifice

  LMC care sunt în continuare produse este suficient de mic încât să nu cauzeze simptome. În cursul remisiei, aceste celule ajung să aibă niveluri care pot trece nedetectate de testele hematologice, citogenetice şi moleculare.

 • 4. Ce se întâmplă dacă mă simt rău din cauza tratamentului?

  Este ceva obişnuit să aveţi reacţii adverse din cauza tratamentului pentru

  LMC. La multe persoane, reacţiile adverse încetează după o perioadă de tratament. Discutaţi cu medicul dvs.; acesta ar putea să vă ajute să controlaţi reacţiile adverse pe care le aveţi, cu scopul de a reduce gradul de disconfort. Dacă aceste reacţii adverse cauzează durere sau disconfort în mod excesiv sau nu le puteţi suporta, este posibil să dezvoltaţi

  Situaţia în care o persoană are reacţii adverse severe, supărătoare, cauzate de medicamente, care îi pot afecta capacitatea de a-şi desfăşura activităţile zilnice normale.

  intoleranţă
  la tratament. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dvs. poate avea la îndemână alte soluţii pentru schimbarea planului de tratament.

 • 5. Pot să omit să îmi iau medicamentele din când în când?

  LMC este o boală cronică care necesită tratament pe întreaga viaţă; medicamentele pe care le luaţi sunt cea mai bună şansă de a ţine boala dvs. sub control. Dacă aţi omis să luaţi o doză, luaţi legătura cu medicul dvs.

 • 1. Am LMC. Există vreun risc ca şi copilul meu să facă LMC?

  Nu, copiii dvs. au acelaşi risc de a face

  LMC ca oricine altcineva.

  Vezi Leucemie mieloidă cronică.

  LMC
  nu este ereditară şi nu se transmite de la mamă la copil.

 • 2. Am LMC. Pot să îmi fac planuri de a avea un copil?

  Tratamentul cu

  TKI implică un risc pentru făt, în special în primele luni de sarcină, care poate conduce la malformaţii congenitale. Discutaţi cu medicul dvs. înainte de a încerca să obţineţi sarcina sau dacă credeţi că aţi putea fi însărcintă.

 • 3. Persoanele care au LMC pot avea o viaţă sexuală normală?

  Tratamentul nu afectează sexualitatea şi persoanele cu

  LMC pot avea o viaţă sexuală activă. Pe de altă parte, problemele emoţionale datorate provocărilor pe care le impune

  Vezi Leucemie mieloidă cronică.

  LMC
  , cum sunt teama, furia sau nervozitatea, pot afecta negativ viaţa sexuală. Dacă simţiţi că partenerul/partenera dvs. se poartă distant, încercaţi să discutaţi cu el/ea despre nevoia dvs. de apropiere sau despre încercarea de a găsi modalităţi noi de a vă bucura de intimitate.

 • 4. Am LMC. Trebuie să încetez a-mi desfăşura activităţile mele favorite?

  A fi activ şi a rămâne activ este important pentru o viaţă sănătoasă, iar exerciţiile fizice practicate cu regularitate ajută organismul să funcţioneze bine. La începutul tratamentului este de dorit să evitaţi practicarea acelor sporturi unde puteţi căpăta vânătăi sau leziuni, deoarece există un risc de sângerări sau infecţii. Pe de altă parte, mai târziu, când rezultatele testelor se normalizează şi boala dvs. intră în remisie, ar trebui să puteţi participa pe deplin la activităţile dvs. favorite.

729HQ12NP108 - November 2016