• A A A

Importanţa aderenţei la tratament

Chiar dacă tratamentele pentru leucemia mieloidă cronică (

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
) ajută la ţinerea sub control a bolii, acestea nu o pot vindeca. Din această cauză, este important să se păstreze aderenţa la tratament, care înseamnă să vă luaţi medicamentele cu regularitate, după cum v-au fost prescrise de către medicul dvs.

Un medic specializat în boli de sânge, inclusiv cancere ale sângelui cum este leucemia.

hematolog
sau

Un medic care este specializat în tratarea cancerului.

oncolog

Dar acest lucru poate fi dificil de făcut! 

  • Uneori, se poate să uitaţi pur şi simplu să vă luaţi medicamentele sau, din orice alte motive, să nu aveţi posibilitatea să le luaţi. Este important să spuneţi asistentei sau medicului că aţi omis unele doze, pentru ca aceştia să găsească modalităţi de a vă ajuta să vă luaţi medicamentele. De exemplu, dacă vi se întâmplă adeseori să uitaţi lucruri, există cutii de dozare cu alarmă sau sisteme de alarmă care ar putea să vă fie de ajutor.
  • De asemenea, aţi putea fi tentat să omiteţi să luaţi medicamentele uneori, de exemplu din cauza reacţiilor adverse sau atunci când vă întâlniţi cu prietenii. Dacă spuneţi cuiva despre acest lucru, persoanele respective ar putea să fie în măsură să vă acorde sprijin şi sfaturi privind felul cum să vă gestionaţi tratamentul în astfel de situaţii.

Omiţând chiar şi un număr mic de doze, de exemplu 3 doze pe lună, puteţi cauza pierderea răspunsului la tratament şi puteţi permite bolii să progreseze. Acesta este un alt motiv pentru care este recomandabil să fiţi sincer cu medicul sau asistentele medicale în legătură cu dozele omise. Dacă aceştia observă modificări ale răspunsului dvs. la tratament şi nu ştiu că dvs. aţi omis să luaţi unele doze, ar putea schimba tratamentul sau cantităţile de medicamente pe care le luaţi fără să fie, de fapt, nevoie.
Referinţe

Milojkovic D. Improving patient outcomes through optimized treatment adherence – CML Society. 2011.

729HQ12NP108 - November 2016