• A A A

Ce este aderenţa la tratament?

Aderenţa la tratament este condiţia esenţială pentru a obţine un răspuns optim la tratament. Aceasta înseamnă să luaţi doza corectă din fiecare medicament la ora corectă, după cum v-a prescris medicul. Este cea mai bună şansă să ţineţi

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
sub control şi, astfel, să preveniţi progresia bolii. Omiterea unor doze poate permite celulelor leucemice să se multiplice. Luând medicamentul aşa cum v-a fost prescris contribuiţi la prevenirea rezistenţei la tratament.

Non-aderenţa la tratament poate fi de două tipuri: 

 • Non-aderenţa neintenţionată este atunci când uitaţi să luaţi tratamentul sau nu puteţi să îl luaţi, pentru diverse motive. Cel mai frecvent motiv în acest sens este să uitaţi pur şi simplu, sau să nu înţelegeţi exact cum sau când să luaţi un medicament
 • Non-aderenţa intenţionată este atunci alegeţi să nu luaţi medicamentul în anumite momente  

  • Cele mai frecvente motive în acest sens sunt dorinţa de a evita reacţiile adverse sau să evitaţi să luaţi medicamentele atunci când socializaţi sau călătoriţi.

Cele din exemplele de mai jos sunt considerate, de asemenea, cazuri de non-aderenţa la tratament:

 • Să luaţi prea multe doze
 • Să luaţi dozele la ore nepotrivite
 • Să nu luaţi suficiente doze
 • Să decideţi să luaţi o „vacanţă de medicaţie”, adică să încetaţi să mai luaţi medicamentele pentru un număr de zile

Pe de altă parte, este important să înţelegeţi că există consecinţe ale faptului că omiteţi unele doze, fie că o faceţi accidental sau intenţionat.  Dacă omiteţi chiar şi un număr mic de doze, de exemplu 1 sau 2 doze pe lună, este posibil să nu obţineţi cel mai bun răspuns pe care l-aţi putea obţine la tratament.3 Un alt motiv pentru care este important ca cineva din personalul medical care se ocupă de dvs. să ştie atunci când omiteţi să luaţi unele doze este că, dacă personalul medical observă modificări ale răspunsului dvs. la tratament şi nu ştiu că dvs. aţi omis unele doze, ar putea să modifice în mod incorect tratamentul sau cantităţile de medicamente pe care le luaţi. 

Medicii şi asistentele medicale ştiu că pacienţii omit uneori să ia unele doze, fie intenţionat sau neintenţionat. Fără nicio problemă, spuneţi-le dacă aţi omis unele doze, pentru a le da posibilitatea să vă ofere sfaturi şi susţinere cu scopul de a vă lua tratamentul în cel mai bun mod posibil. 


Referinţe

 1. Sawyers CL. Even better kinase inhibitors for chronic myeloid leukemia. N Engl J Med. 2010;362(24):2314-2315.
 2. Radich JP. Chronic myeloid leukemia 2010: Where are we now and where can we go? Hematology. 2010;2010:122-128.
 3. Milojkovic D. Improving patient outcomes through optimized treatment adherence – CML Society. 2011.

729HQ12NP108 - November 2016