• A A A

Alte reacţii adverse

Pot apărea şi alte reacţii adverse, care nu au legătură cu sângele. Mai jos sunt menţionate, în scop de orientare generală, unele dintre reacţiile adverse la tratamentul pentru leucemia mieloidă cronică (

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
). Discutaţi cu medicul dvs. hematolog sau oncolog despre lucrurile la care trebuie să vă aşteptaţi. Fiecare persoană răspunde la tratament în mod diferit şi este puţin probabil să aveţi toate reacţiile adverse menţionate.
Nu uitaţi: Semnele şi simptomele de reacţii adverse se pot datora şi altor cauze. Prin urmare, este foarte important ca medicul dvs.

Un medic specializat în boli de sânge, inclusiv cancere ale sângelui cum este leucemia.

hematolog
sau

Un medic care este specializat în tratarea cancerului.

oncolog
să înţeleagă ce vi se întâmplă. Aveţi grijă să discutaţi despre toate semnele şi simptomele pe care le aveţi!

Exudatul pleural sau pericardic apare atunci când se acumulează lichid în jurul plămânilor sau, respectiv, în jurul inimii. Semnele şi simptomele acestei reacţii adverse pot include:

 • Dificultăţi de respiraţie
 • Tuse uscată
 • Durere
 • Senzaţie de apăsare în piept
 • Incapacitatea de a face exerciţii fizice
 • Stare generală proastă (vă simţiţi rău)

Pentru a trata exsudatul, medicul dvs. va afla mai întâi localizarea exactă a acestuia, cu ajutorul unei radiografii.

 • Diareea este reprezentată de scaune frecvente, moi sau apoase. Aceasta poate cauza deshidratare, care conduce la apariţia altor probleme. Persoanele cu deshidratare severă pot avea nevoie de administrarea de lichide pe cale intravenoasă. Dacă diareea este severă, luaţi legătura cu medicul dvs. hematolog sau oncolog. Există tratamente care pot fi adecvate pentru dvs. 
 • Greaţa şi vărsăturile pot reprezenta o reacţie adversă a tratamentului pentru LMC. Este întotdeauna mai bine să încercaţi să preveniţi aceste simptome. Dacă aveţi tendinţa de a avea greaţă şi vărsături, s-ar putea să doriţi să discutaţi cu medicul dvs. hematolog sau oncolog despre medicamente care pot ţine sub control aceste simptome.
 • Spasmele sau crampele musculare pot apărea la nivelul picioarelor sau în altă parte. Această reacţie adversă poate fi dureroasă şi vă poate limita activităţile. Luaţi legătura cu medicul dvs. hematolog sau oncolog dacă aveţi spasme sau crampe musculare severe. Există tratamente care vă pot ajuta.
 • Erupţiile cutanate pot cauza disconfort şi mâncărime. Vă pot perturba activităţile şi somnul. Problemele de pe piele pot apărea pentru durate scurte şi apoi să dispară sau pot persista o perioadă mai lungă de timp. Consultaţi-vă medicul hematolog sau oncolog dacă observaţi că aveţi pielea uscată, dureri sau mâncărimi pe piele, pentru a putea trata din vreme o erupţie cutanată în curs de apariţie. O reacţie adversă la tratament poate implica, de asemenea, senzaţii de arsură, coşuri, fisuri ale unghiilor, pete dureroase şi descuamarea pielii. 
 • Durerile de cap pot reprezenta o reacţie adversă supărătoare dacă sunt frecvente şi severe. Medicul dvs. hematolog sau oncolog vă va cere să faceţi o descriere completă a durerii de cap pentru a determina tipul acesteia. S-ar putea să doriţi să ţineţi un jurnal despre durerile de cap pe care le aveţi, pentru a consemna simptomele. Modelul după care apar durerile de cap poate reprezenta o informaţie utilă. Unele medicamente sunt utilizate atât pentru prevenirea cât şi pentru tratarea durerilor de cap. Discutaţi cu medicul dvs. hematolog sau oncolog pentru a trata acest simptom în mod adecvat. 
 • Durerea musculo-scheletală reprezintă durere la nivelul oaselor. Dvs. vă cunoaşteţi durerea cel mai bine. Puteţi avea dureri în oricare dintre oasele corpului. S-ar putea să doriţi să ţineţi un jurnal în care să consemnaţi unde, când sau pentru cât timp a apărut durerea şi cât de intensă a fost. De asemenea, s-ar putea să vi se ceară să utilizaţi o scală de măsurare a durerii, pentru a indica nivelul durerii pe care o simţiţi. Medicul dvs. hematolog sau oncolog va dori să identifice sursa durerii înainte de a o trata.

729HQ12NP108 - November 2016