• A A A

Ce este un studiu clinic?

Studiile clinice sunt studii în cadrul cărora sunt comparate tratamente noi cu tratamente utilizate în prezent. Scopul este de a afla dacă noul tratament luptă împotriva cancerului la fel de bine sau chiar mai bine decât tratamentul utilizat în prezent, şi în ce condiţii se întâmplă acest lucru. Unele studii clinice testează noi modalităţi de a diagnostica sau a preveni o boală, de a îmbunătăţi tratamente utilizate în prezent sau de a evalua dacă noile tratamente prezintă siguranţă.

Beneficiile participării la un studiu clinic pot fi percepute ca fiind următoarele:

  • Să lucraţi cu medici hematologi sau oncologi care cunosc cele mai noi tratamente împotriva cancerului 
  • Să ajutaţi alte persoane care ar putea beneficia, în viitor, de noile tratamente
  • Să primiţi cel mai actualizat tratament pentru cancer şi cea mai actualizată îngrijire medicală, efectuată de experţi de frunte în domeniu (noul tratament dacă vă aflaţi în grupul cu medicaţie de studiu sau tratamentul standard dacă vă aflaţi în grupul cu medicaţie de control)

Riscurile participării la un studiu clinic includ:

  • Reacţii adverse necunoscute
  • Rezultate ale tratamentului necunoscute

Există patru stadii ale studiilor clinice - faza I, faza II, faza III şi faza IV:

  • Studiile clinice de fază I studiază cea mai bună modalitate de a administra pacienţilor un tratament nou în condiţii de siguranţă. Medicamentul a fost testat la animale dau nu a fost încă testat la om. Aceasta este prima oară când medicamentul pătrunde în corpul uman, cu scopul de a determina cea mai bună doză în condiţiile celor mai mici reacţii adverse.
  • Studiile clinice de fază II studiază dacă un medicament funcţionează pentru un anume tip de cancer, fiind desfăşurate pe grupuri mai mari. 
  • Studiile clinice de fază III includ în studiu foarte mulţi pacienţi. Aceste studii sunt uneori „dublu orb” şi întotdeauna sunt „randomizate”, ceea ce înseamnă că niciun pacient înrolat în studiu şi nimeni din personalul care se ocupă de studiu nu ştie cine anume ia noul tratament. Medicaţia de studiu este repartizată participanţilor înrolaţi în mod aleatoriu.
  • Studiile clinice de fază IV sunt efectuate după ce un medicament nou a fost aprobat, pentru a evalua cu exactitate siguranţa medicamentului pe eşantioane mari de pacienţi.
Dacă sunteţi interesat, întrebaţi medicul dvs.

Un medic specializat în boli de sânge, inclusiv cancere ale sângelui cum este leucemia.

hematolog
sau

Un medic care este specializat în tratarea cancerului.

oncolog
dacă se desfăşoară studii clinice în zona dvs. Pentru a fi acceptat în studiu trebuie să întruniţi anumite cerinţe. Dacă vă înrolaţi, vi se vor explica riscurile şi beneficiile participării la studiu. De asemenea, veţi semna un document numit „consimţământ informat”.

729HQ12NP108 - November 2016