• A A A

Obiective importante ale tratamentului

Terapiile pentru leucemia mieloidă cronică (

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
) sunt mult mai eficiente acum decât erau în trecut. Sunt disponibile mai multe terapii capabile să ţină boala sub control. Testele de rutină din sângele şi

Ţesutul moale aflat în interiorul oaselor, care produce celule sanguine.

măduva osoasă
ajută la urmărirea felului cum tratamentul dvs. curent luptă împotriva celulelor leucemice.
Este necesar ca testele să fie efectuate cu regularitate chiar dacă tratamentul dvs. dă rezultate bune, pentru că

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
este o boală cronică, ce nu dispare.
Rezultatele testelor pentru

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
(teste hematologice, citogenetice, moleculare) pot indica: 
Medicul dvs.

Un medic specializat în boli de sânge, inclusiv cancere ale sângelui cum este leucemia.

hematolog
sau

Un medic care este specializat în tratarea cancerului.

oncolog
vă va spune cât de des va trebui să faceţi testele şi ce înseamnă rezultatele testelor pe care le faceţi.

Scopul tratamentului pentru LMC este să se obţină remisiunea moleculară: Boala este ţinută sub control de tratament, chiar dacă nu dispare complet. Aceasta înseamnă că numărul de celule leucemice care sunt, în continuare, produse, este suficient de mic încât să nu cauzeze simptome. 

În cursul remisiunii, aceste celule ajung să aibă niveluri atât de scăzute încât pot trece nedetectate de teste. 

Pentru a creşte calitatea răspunsului, remisiunea poate însemna obţinerea următoarelor rezultate la teste: 

Figura triunghiulară de mai jos este destinată să vă ajute să înţelegeţi scopul tratamentului, materializat printr-o reducere a celulelor leucemice:


Reduction_image_1

Situaţia în care numărul de celule sanguine revine la normal, nu se mai detectează celule imature în sânge, iar splina revine la dimensiuni normale. Răspunsul hematologic complet este prescurtat, de obicei, RHC.

Răspuns hematologic complet
:
Pe măsură ce tratamentul începe să lucreze, numărul de celule leucemice scade: celulele leucemice nu mai pot fi detectate prin teste hematologice dar pot fi încă detectate prin teste citogenetice.

Situaţia în care cromozomii Philadelphia sunt nedetectabili în celule. Răspunsul citogenetic complet este prescurtat, de obicei, RCyC.

Răspuns citogenetic complet
:
După o perioadă de timp în care tratamentul a funcţionat, numărul de celule leucemice este minim ceeace determină ca aceste celule sa nu mai poată fi detectate prin teste hematologice şi citogenetice. Acestea mai pot fi detectate numai prin teste moleculare, de înaltă sensibilitate.

Situaţia în care numărul transcripţilor BCR-ABL este redus până la niveluri nedetectabile. Aceasta depinde de metoda utilizată şi poate diferi de la un laborator la altul. Răspunsulmolecular complet este prescurtat, de obicei, RMC.

Răspuns molecular complet
:
Tratamentul a funcţionat bine şi numărul de gene BCR-ABL - semnalele moleculare care comandă producţia de proteine bcr-abl - este atât de mic încât acestea nu mai pot fi detectate cu ajutorul testelor moleculare, de înaltă sensibilitate.  


Repere importante

În tabelul de mai jos sunt prezentate reperele de timp importante din primele 18 luni de tratament pentru

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
. Acestea se bazează pe ghidurile pentru pacienţii nou-diagnosticaţi, fiind elaborate de un grup de medici experţi în ceea ce priveşte

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
.1


Key Milestones 2


Cu toate acestea, oamenii reacţionează diferit la tratament iar obiectivele importante ale tratamentului nu pot fi atinse pe deplin de toţi, în timpul prevăzut. Obţinerea la teste a unor rezultate care sunt aproape de valorile prevăzute de obiectivele importante indică faptul că tratamentul este eficient dar trebuie urmărit în mod strict.


Referinţe

  1. Directivele organizaţiei European LeukemiaNet privind diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea LMC. Disponibil la adresa http://www.cml-info.com/de/healthcare-professionals/eln-recommendations.html

729HQ12NP108 - November 2016