• A A A

Transplantul de celule stem

Înainte ca tratamentele ţintite, cum sunt

Vezi Inhibitor de tirozin-kinază.

TKI
, să devină disponibile,

O procedură efectuată cu scopul de a restabili funcţia măduvei osoase, prin care celulele anormale din măduva osoasă sunt înlocuite cu celule sănătoase de măduvă osoasă, care vor produce noi celule sanguine.

transplantul de celule stem
(

Vezi Transplantul de celule stem.

TCS
) era un tratament obişnuit pentru leucemia mieloidă cronică (

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
). Obiectivul

Vezi Transplantul de celule stem.

TCS
este acela de a înlocui celulele leucemice din măduva osoasă cu celule sănătoase, care să producă numai celule sanguine noi sănătoase în măduvă. Aceasta era singura modalitate de a vindeca boala. Acum, că tratamentele cu

Vezi Inhibitor de tirozin-kinază.

TKI
sunt disponibile,

Vezi Transplantul de celule stem.

TCS
este utilizat mai rar în tratamentul

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
.
  • Prima etapă a TCS este distrugerea a cât mai multe celule leucemice cu putinţă prin chimioterapie în doze mari. 
  • În a doua etapă, pacientul (primitorul) primeşte celulele stem donate de o persoană sănătoasă care are un tip de ţesut aproape identic (donatorul). 

Nu este uşor de găsit o persoană sănătoasă care să fie donator, pentru că celulele donatorului trebuie să fie aproape identice cu cele ale persoanei care are nevoie de transplant. Întrucât tipurile de celule se moştenesc, cel mai probabil donator adecvat este un membru al familiei, un frate sau o soră. Dacă nici un membru al familiei nu are celule potrivite cu cele ale primitorului, există posibilitatea de a găsi un donator adecvat neînrudit, prin intermediul unui program naţional sau internaţional al donatorilor de măduvă osoasă.

729HQ12NP108 - November 2016