• A A A

Fazele leucemiei mieloide cronice

Există trei faze ale leucemiei mieloide cronice (

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
):

Prima fază a LMC; poate dura timp de luni sau ani de zile; cei mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi cu LMC în timp ce se află în această fază.

faza cronică
, faza accelerată şi faza blastică. Faza

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
este definită, între altele, prin anomaliile specifice în ceea ce priveşte numărul şi calitatea celulelor sanguine.
  • Fază cronică: Majoritatea pacienţilor se află în faza cronică atunci când li se pune diagnosticul de LMC. LMC avansează foarte încet şi, adeseori, este stabilă o lungă perioadă de timp. Simptomele apărute în cursul acestei faze pot include febră, oboseală, mărirea splinei şi scădere în greutate, dar majoritatea persoanelor nu prezintă simptome la momentul punerii diagnosticului. LMC este diagnosticată prin intermediul testelor de sânge.
  • Faza accelerată: În cazul unui număr mic de persoane, boala poate progresa într-un stadiu mai avansat. În această fază apar mai multe simptome sau se agravează cele apărute anterior, putând fi observate anomalii suplimentare la nivelul sângelui sau măduvei osoase, prin intermediul testelor de sânge sau de măduvă osoasă.
  • Faza blastică (sau criză blastică): Numele acestei faze provine de la celulele sanguine albe imature (denumite blaşti), care pot umple mare parte din măduva osoasă şi a căror existenţă este cauzată de un defect de diferenţiere, spre deosebire de tulburarea de proliferare, caracteristică fazei cronice. Celulele sanguine albe imature nu se maturizează pentru a deveni celule sanguine albe funcţionale. Această fază seamănă mai mult cu leucemia acută, o afecţiune care necesită un tratament mai intens şi care are un prognostic mai rău. 

Simptomele apărute în cursul oricărei faze a bolii pot include febră, oboseală, mărirea splinei şi scădere în greutate.


CML TableReferinţe

  1. Cortes JE, Talpaz M, O’Brien S, et al. Staging of chronic myeloid leukemia in the imatinib era. Cancer. 2006;106:1306-1315.

729HQ12NP108 - November 2016