• A A A

Respiraţie dificilă

Respiraţia dificilă (sau lipsa aerului) este senzaţia de respiraţie anevoioasă, inconfortabilă sau care presupune efort, care apare atunci când nu pătrunde suficient oxigen în organism. Organismul va încerca să atragă mai mult aer pentru a compensa această lipsă de oxigen. Aceasta poate limita activităţile zilnice normale cum sunt să faceţi duş, să gătiţi, să faceţi cumpărături sau să mergeţi la serviciu.

Perioadele prelungite cu respiraţie dificilă pot conduce la o utilizare excesivă a muşchilor de la nivelul umerilor şi toracelui, ceea ce poate genera o senzaţie de oboseală puternică. Respiraţia dificilă vă poate face, de asemenea, să vă simţiţi speriat, inconfortabil şi/sau anxios. Poate fi o

Un efect nedorit sau negativ care apare atunci când urmaţi un tratament.

reacţie adversă
supărătoare.
În leucemia mieloidă cronică (

Vezi Leucemie mieloidă cronică.

LMC
), respiraţia dificilă poate fi cauzată de numărul prea mic de

Tipul de celule sanguine care transportă oxigenul de la plămâni câtre toate ţesuturile din organism. Sunt numite şi eritrocite.

celule sanguine roşii
, care la rândul său se datorează bolii.  Celulele sanguine roşii transportă oxigenul către organe. Când sunt prea puţine, persoana în cauză poate simţi  „că nu are aer” sau este incapabilă să tragă suficient aer în plămâni. Dar există şi alte cauze posibile pentru respiraţia dificilă.
Dacă simţiţi că respiraţi cu dificultate, contactaţi imediat medicul dvs. Există teste şi tratamente pe care medicul dvs.

Un medic specializat în boli de sânge, inclusiv cancere ale sângelui cum este leucemia.

hematolog
sau

Un medic care este specializat în tratarea cancerului.

oncolog
ar putea dori să le pună în aplicare pentru a încerca să rezolve acest simptom.

729HQ12NP108 - November 2016